KUCHARZ

Umiejętności zdobywane podczas zajęć:

  • obsługiwanie sprzętu, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej,
  • kontrola jakości surowców i potraw,
  • przygotowywanie potraw i napojów,
  • wykańczanie i dekorowanie potraw,
  • przygotowywanie cist i deserów,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie kucharza?

  • Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
  • Zasady żywienia
  • Język obcy zawodowy
  • Działalność gospodarcza
  • Pracownia gastronomiczna

Jakie zdobywasz kwalifikacje?

TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?

Dobra organizacja pracy, wyczucie smaku, zmysł estetyczny, komunikatywność.

Dlaczego warto wybrać zawód kucharza w Zespole Szkół Rolniczych CKP w Rusocinie?

  • zajęcia teoretyczne oraz praktyczne prowadzone są w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach,
  • bogata oferta zajęć pozalekcyjnych – wycieczki dydaktyczne, kółka zainteresowań,
  • rozwijanie umiejętności zawodowych podczas organizacji o obsługi imprez zewnętrznych, bankietów itp.,
  • internat,
 

ADRES

Zespół Szkół Rolniczych
Centrum Kształcenia Praktycznego
im. Macieja Rataja
Rusocin, ul. M. Rataja 12
83-031 Łęgowo

 

KONTAKT

58 301-00-78
58 301-00-61
email: sekretariat@zsrckp.edu.pl