Umiejętności zdobywane podczas zajęć:
- obsługiwanie sprzętu, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji gastronomicznej,
- kontrola jakości surowców i potraw,
- przygotowywanie potraw i napojów,
- wykańczanie i dekorowanie potraw,
- przygotowywanie cist i deserów,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
Jakich przedmiotów będziesz się uczyć w zawodzie kucharza?
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
- Zasady żywienia
- Język obcy zawodowy
- Działalność gospodarcza
- Pracownia gastronomiczna
Jakie zdobywasz kwalifikacje?
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
Jakie umiejętności, cechy psychologiczne lub uzdolnienia są przydatne w zawodzie ?
Dobra organizacja pracy, wyczucie smaku, zmysł estetyczny, komunikatywność.
Dlaczego warto wybrać zawód kucharza w Zespole Szkół Rolniczych CKP w Rusocinie?
- zajęcia teoretyczne oraz praktyczne prowadzone są w bardzo dobrze wyposażonych pracowniach,
- bogata oferta zajęć pozalekcyjnych – wycieczki dydaktyczne, kółka zainteresowań,
- rozwijanie umiejętności zawodowych podczas organizacji o obsługi imprez zewnętrznych, bankietów itp.,
- internat,